Mnohí si ho pamätajú zo školských jedální, kde patril k hitom. Do našich kuchýň pritom prišiel už pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Chrumkavá krusta na povrchu pripomína rezeň, ale po zakrojení sa objaví to pravé kúzlo: veľa šťavy z mletého mäsa i roztekajúceho sa syra.
Deti ho milujú, pretože ide o perfektnú chuťovú harmóniu a navyše je rezeň zakaždým mäkký. A keď použijete kvalitné suroviny, rozhodne je aj zdravý. Namiesto jazierka oleja pri vyprážaní môžete totiž použiť funkciu teplovzdušného fritovania, a lahôdku tak pripraviť s minimom tuku. Vyskúšajte náš recept na holandský rezeň s netradičnou zemiakovou kašou podľa blogerky Eriky z Kapky medu!
Na štyri porcie si pripravte:
Na holandské rezne:
- 600 g mletého mäsa mix (hovädzie a bravčové)
- 100 g eidamu
- 1 vajce
- soľ, čierne korenie
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
- vajcia, múku a strúhanku na trojobal
- olej na smaženie
Na kašu:
- 1 kg zemiakov
- 150 g zeleru
- soľ
- 100 g masla
- mlieko podľa potreby
Ako postupovať?
Zemiaky a zeler ošúpte a nakrájajte na kocky a vo vriacej osolenej vode ich varte domäkka.
Medzitým dajte do misy mäso, pridajte vajcia, petržlenovú vňať, nastrúhaný syr a zmes osoľte a okoreňte. Dôkladne prepracujte a vytvorte 4 placky. Postupne ich obaľte v múke, rozšľahaných vajciach a strúhanke.
Na oleji usmažte placky dozlatista. Môžete ich ale pripraviť aj bez tuku v rúre pomocou špeciálnej funkcie pre teplovzdušné vyprážanie. Stačí ľahko pokropiť povrch olejom pomocou ručného rozprašovača a zvoliť príslušnú funkciu. Keď využijete aj priparovanie, bude povrch chrumkavejší, ale nepresušený. Túto skvelú možnosť ponúkajú napríklad nové rúry MORA.
Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte a prešľahajte s maslom a teplým mliekom. Hotové rezne podávajte so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom podľa chuti. Ako obmenu môžete vyskúšať do hmoty na rezne pridať sušené paradajok v oleji.
Erika a Kapka medu
Erika je nielen skvelá kuchárka, ale predovšetkým skúsená autorka. A tieto dve vášne spojila v blogu s poetickým názvom Kvapka medu. „Varenie pre mňa nie je o vážení a dodržiavaní presného receptu podľa pokynov. Variť sa má s fantáziou a citom. Chuťové poháriky má totiž každý naladené inak. Popravde nie som žiadna dietárka ani miss fitness. Preferujem pri varení aj čohokoľvek iného zdravý sedliacky rozum,“ hovorí Erika.
Tip na inteligentnú rúru s teplovzdušným vyprážaním
Nová extra veľká kombinovaná rúra MORA VTS 785 BW upúta už na prvý pohľad elegantným prevedením s dvierkami z bieleho skla aj klenutým vnútorným priestorom po vzore kamenných pecí, vďaka ktorému pečie rovnomerne. Rúra s funkciou pary a veľkorysým vnútorným objemom 77 l umožňuje nastaviť teplotu s presnosťou na jeden stupeň v úctyhodnom rozmedzí 30 až do 300 °C. Má 22 automatických programov na pečenie vrátane parných. Nechýba ani funkcia pre zdravé teplovzdušné fritovanie bez tuku; ak pridáte aj paru, povrch bude chrumkavejší. Vďaka veľkému priezoru vo dvierkach a dvojitému osvetleniu nemusíte rúru zbytočne otvárať. K pohodliu prispieva praktický teleskopický výsuv aj tlmené zatváranie a otváranie dvierok. Perfektné vyčistenie parou zaistí funkcia ECO Clean. Rúra spadá do úspornej triedy A+. Stojí 379 EUR.